ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Χανιά


Άμεσα μέτρα για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Χανιά ζητούν με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στον Δήμο Χανίων (αποτέλεσμα της  διαχρονικά ακολουθούμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση) εντείνεται σήμερα περαιτέρω με τους αντιπαιδαγωγικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θέλουν (σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες «διαρροές») την κατάργηση ενός υφιστάμενου Λυκείου των Χανίων, προκειμένου να μετατραπεί σε Πειραματικό. 

Αυτή η όξυνση της κατάστασης της σχολικής στέγης έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας. Μάλιστα, μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων, Συλλόγους Γονέων, την ΕΛΜΕ και από εκατοντάδες μαθητές των Χανίων, που ξεσηκώνονται για αυτό το θέμα.

Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη μετατροπή ενός υφιστάμενου Λυκείου της πόλης των Χανίων σε Πειραματικό, αν υλοποιηθεί,  θα  έχει σοβαρές συνέπειες  για εκατοντάδες μαθητές που θα αναγκάζονται να πάνε σε άλλο σχολείο μακριά από την γειτονιά που μένουν και το Γυμνάσιο που φοιτούσαν μέχρι σήμερα. Αποτελεί πρόκληση για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των Χανίων να συζητιέται στην ουσία η κατάργηση μιας σχολικής μονάδας και η διάχυση των μαθητών σε ήδη επιβαρυμένα σχολεία, σε τμήματα που στοιβάζονται πολλές φορές πάνω από 25 μαθητές, σε κτήρια με απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, σε σχολικές αίθουσες που λειτουργούν σε προκάτ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για  την απαράδεκτη κατάσταση της σχολικής στέγης στον  Δήμο Χανίων είναι ότι έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που χτίστηκε σχολείο στα Χανιά και η εκπαιδευτική κοινότητα απέναντι στο αυτονόητο αίτημα για ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων παίρνει -όλα τα τελευταία χρόνια- ως απάντηση την κατασκευή 8 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ. Δηλαδή,  σχολεία, που -εδώ και 7 χρόνια- τάζονται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, με γνώμονα την εξασφάλιση της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων, διαρκώς διευρυνόμενων εκπαιδευτικών αναγκών, για όλα τα παιδιά των Χανίων. Σχολεία, τα οποία ακόμα και όταν κατασκευαστούν δε λύνουν το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης της πόλης, αφού οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται κατά πολύ σε μια περιοχή με οικιστική ανάπτυξη.  Ταυτόχρονα, είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπάρχει σε αυτά τα σχέδια  πρόβλεψη ανέγερσης ούτε ενός Λυκείου.

Επιπρόσθετα, ενώ το κράτος (τοπικό και κεντρικό) έχει αφήσει τα υφιστάμενα σχολεία να έχουν ξεπεράσει προ πολλού το όριο λειτουργικότητας και ασφάλειας, κάθε χρόνο βλέπουμε μόνο «ψίχουλα» και «μπαλώματα». Τα μόνα μέτρα που παίρνονται είναι προσωρινού χαρακτήρα με προκατασκευασμένες αίθουσες, αντί ουσιαστικών επισκευών, ενισχύσεων και επεκτάσεων, την ίδια ώρα που δεκάδες μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει πακτωλούς εκατομμυρίων επιδοτήσεων μέσω κρατικών ενισχύσεων.  Παράλληλα, η αγανάκτηση γιγαντώνεται, καθώς γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται αντιμέτωποι με το γνωστό, βολικό «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ Δήμου και αρμόδιων υπουργείων και κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για: 

– Να μην καταργηθεί – κλείσει κανένα από τα υφιστάμενα Λύκεια της πόλης των Χανίων, προκειμένου να μετατραπεί σε Πειραματικό.

– Την ανέγερση νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, με σαφή σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα, με κριτήριο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών για όλα τα παιδιά της πόλης των Χανίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί